Spoed? Bel 112!

Burgerhulpverlening en AED

In Nederland krijgen ieder jaar ongeveer 15.000 mensen een hartstilstand. Dat zijn 300 mensen per week. Bij een hartstilstand wordt de kans op overleven per minuut 10 procent kleiner. De eerste 6 minuten na een hartstilstand zijn dan ook van levensbelang.

Help mee als burgerhulpverlener

Onze ambulances kunnen helaas niet altijd binnen 6 minuten ter plaatse zijn. Daarom is het belangrijk dat er ook burgerhulpverleners zijn. Als het nodig is, kunnen zij een reanimatie snel (op)starten. Dit kan eventueel met behulp van een AED (Automatische Externe Defibrilator). Een AED dient automatisch een elektrische schok toe waarmee het hart sneller weer in het normale ritme komt. Hiermee wordt de overlevingskans voor patiënten groter. Alle ambulanceposten van Kijlstra Ambulancezorg hebben een AED, die burgerhulpverleners kunnen ophalen in geval van nood.

Kunt u reanimeren? Meld u dan aan als burgerhulpverlener via de website HartslagNU. Uw aanmelding kan levens redden!

AED op locaties

Alle ambulanceposten van Kijlstra Ambulancezorg hebben een toegankelijke AED. Maar ook veel gezondheidszorginstellingen, (sport)verenigingen, wijkgebouwen, bedrijven en particulieren. In Nederland mag iedereen in een noodsituatie een AED gebruiken. Het apparaat is makkelijk te bedienen. Maak er gebruik van als het nodig is!

“Ik ben er weer. Gelukkig wel. Dankzij het snelle en professionele handelen van de meldkamercentralist en de ambulancemedewerkers. En dankzij de inzet van de aed.” Lees verder >>.

Geert van Tuinen, verslaggever en programmamaker

Oproep voor hulpverlening

Zodra 112 gebeld wordt met de melding dat het om een hartstilstand gaat, rijden onze ambulancemedewerkers met spoed (A1) naar de betreffende locatie. Ondertussen ontvangen burgerhulpverleners (die zich binnen een straal van 750 meter bij het slachtoffer bevinden) automatisch een oproep via hun mobiele telefoon. Een oproep om te starten met reanimeren óf een oproep om een AED op te halen. Als burgerhulpverlener reanimeert u net zo lang totdat de ambulancemedewerkers het van u overnemen.

Fryslân Hartveilig

Stichting Fryslân Hartveilig zet zich in om de kans op het overleven van een hartstilstand in Friesland te vergroten.

RAV Fryslân is partner van Stichting Fryslân Hartveilig. Sietze Kijlstra (bestuurder RAV Fryslân en algemeen directeur Kijlstra Ambulancezorg) is lid van de Raad van Advies van Fryslân Hartveilig. ‘Ik ben er trots op dat we ons samen inzetten om Fryslân hartveilig te maken. Als burgers en hulpverleners samenwerken om iemands leven te redden, dan kunnen we hét verschil maken. Daar doen we het voor!’