Kijlstra Ambulancezorg > Ambulancezorg
Onze ambulancezorg
Iedereen krijgt wel eens te maken met de ambulance. Als patiënt, als familielid of bijvoorbeeld als omstander in het verkeer. De professionals van Kijlstra Ambulancezorg staan 7 dagen per week, 24 uur per dag paraat om zorg te verlenen aan inwoners en bezoekers van de provincie Fryslân. Met spoedzorg en planbare ambulancezorg.
Spoedzorg
In geval van ernstige spoed, rukken onze ambulances uit met zwaailichten en sirenes. Dit gebeurt bijvoorbeeld na een telefonische melding van een burger via 112 of na een melding van huisarts. Dit telefoontje komt binnen bij onze verpleegkundig centralist op de meldkamer ambulancezorg. Op basis van de telefonische melding wordt bepaald of en welke vorm van ambulancezorg noodzakelijk is. Als er sprake is van ernstige spoed, dan moet de ambulance binnen 15 minuten ter plaatse zijn. Deze vorm van zorgverlening noemen we spoedzorg. Het kan ook zijn dat er ambulancezorg nodig is bij minder directe spoed; als er geen sprake is van direct levensgevaar. De ambulance is er dan binnen 30 minuten zijn.
Planbare ambulancezorg
Onze ambulances rijden niet alleen bij spoedgevallen, maar ook in situaties waarbij patiënten liggend vervoerd moeten worden en er onderweg medische handelingen of monitoring nodig zijn. Dit noemen we planbare ambulancezorg. Alleen zorgprofessionals kunnen een aanvraag doen voor planbare ambulancezorg. Deze aanvraag loopt via de Meldkamer Ambulancezorg Noord-Nederland. De ritten worden in goed overleg ingepland. U hoort van uw zorgverlener hoe laat de ambulance bij u is. Het grootste deel van de planbare zorg wordt uitgevoerd door een ambulance voor middencomplexe ambulancezorg. Soms wordt een ALS (Advanced Life Support) ambulance ingezet. Bijvoorbeeld als er bij een overplaatsing van een patiënt naar een ander ziekenhuis onderweg sprake is van hoogcomplexe ambulancezorg.