“Nieuws van Kijlstra”

Nieuwsbericht

Virtual Reality-primeur voor Kijlstra Ambulancegroep Fryslân

Virtual Reality (VR) doet haar intrede nu ook in de wereld van ambulancezorg. Kijlstra Ambulancegroep Fryslân uit Drachten heeft de primeur. Kijlstra Ambulancegroep werkt als eerste in de branche met een zogenoemde VR-ambulance experience. De VR-experience kan ingezet worden als training voor medewerkers, maar is ook erg geschikt om collega’s en betrokkenen inzicht te geven in het leven van de hulpverleners. Voor de totstandbrenging van deze levensechte beleving werkt Kijlstra nauw samen met VIEMR en het Leeuwarder Coolminds. Deze week wordt de 360 graden virtual reality-video voor het eerst getoond via social media.

Virtual Reality is een virtuele realiteit, oftewel een video-beleving die een echte gebeurtenis maximaal evenaart, zeker als je ook nog eens gebruik maakt van een VR-bril. Virtual Reality is daarom geschikt om een ervaring over te brengen. Tijdens een VR-experience wordt het brein gefopt. Je denkt al vrij snel dat je daadwerkelijk in de getoonde wereld aanwezig bent. De ambulance experience die is ontwikkeld geeft je inzicht in de taken van een ambulancemedewerker en die van een centralist op de meldkamer. “Sterker nog: door de meeslepende ervaring van Virtual Reality voel je jezelf een echte ambulancemedewerker. De adrenaline giert door je lijf en je staat op scherp. Je beleeft het hele proces, van de melding tot aankomst in ziekenhuis. Het is heel erg gaaf!“– Daniel Brinckmann, creatief directeur bij Coolminds.

Breed inzetbaar
Roelof Kijlstra, operationeel directeur bij Kijlstra Ambulancegroep Fryslân over het doel van de ambulance experience. “Bij Kijlstra Ambulancegroep Fryslân zijn we altijd vooruitstrevend en innovatief bezig, op allerlei vlakken. Denk hierbij aan de inzet van nieuwe ambulances, nieuwe apparatuur, maar ook aan opleidingsmethodieken gericht op onze medewerkers. Dat laatste heeft vooral te maken met de noodzaak om als hulpverleners continu te trainen. We moeten scherp blijven, aangezien onze inzet van levensbelang kan zijn. En het verlenen van zorg is complex. Als hulpverlener in spoedsituaties moet je adequaat handelen en snel, maar weloverwogen beslissingen kunnen nemen. Dat vraagt om ervaring, maar ook om extra medische kennis én training.

Toen we in aanraking kwamen met Virtual Reality wisten we meteen dat we hier iets mee moesten doen. De prachtige techniek maakt het mogelijk om iets maximaal te ervaren. Door zowel een promovideo als een waardevolle VRe-learning te ontwikkelen maken wij niet alleen voor algemeen publiek inzichtelijk wat ons werk inhoudt, we zorgen ook dat onze medewerkers op maximaal niveau blijven presteren.”

Aan de uitgebreide versie van de 360 graden video is een VRe-learning gekoppeld. Juist die combi maakt de VR experience geschikt voor medewerkers om te trainen en hun handelingsvaardigheden te vergroten. De mogelijkheden zijn eigenlijk onbeperkt, omdat je elke denkbare situatie en elke medische case kunt weergeven en beslisstappen in de VR experience kunt inbouwen. Met dat in gedachten, lijkt het erop dat er zich een nieuwe generatie e-learningtools heeft aangediend.

De 360 graden video zal worden ingezet tijdens open dagen en demonstraties.

Wordt vervolgd…
Met Kijlstra Ambulancegroep Fryslân en Meldkamer Noord-Nederland als opdrachtgever ontwikkelt Coolminds een complete VR-experience die hulpverleners traint als voorbereiding op calamiteiten. De doelstellingen zijn effectieve en efficiënte training, voorbereiding op calamiteiten en optimale samenwerking. De daaropvolgende stap is een doorvertaling naar integrale VR-trainingen voor politie, brandweer en ambulance.

Ga jij de ervaring aan? Beleef het hier: https://www.youtube.com/watch?v=i1KT2joglQA&feature=youtu.be

De Virtual Reality video (360 graden video) kan bekeken worden met een VR-bril, smartphone of met je computer/laptop. Om het maximale uit de ervaring te halen wordt een VR-bril aanbevolen.