Wij staan altijd voor u klaar

Verhaal

Kim de Roo-Doosje

De afdeling facilitair levert een essentiële bijdrage aan de ambulancezorg. Zonder dit team zijn er geen materialen, apparatuur en medicijnen, die nodig zijn tijdens de ambulancehulpverlening. Ook kunnen de medewerkers dankzij deze afdeling rekenen op voldoende én schone bedrijfskleding en een gedegen onderkomen. Alles is goed georganiseerd in samenspel met leveranciers, uitvoerende bedrijven en partners. “Toch kan er zomaar iets gebeuren, waardoor de dag ineens helemaal anders loopt”, vertelt facilitair manager Kim de Roo – Doosje.

Het samenspel van de afdeling facilitair

“De meeste storingen of defecte apparaten vragen direct om actie. Alleen dan kan de ambulancezorg 24/7 doorgaan. Het is continu schakelen”, geeft Kim aan. “Tot voor kort waren we een paar keer per maand druk bezig met dingen die niet geleverd kunnen worden. De vraag was dan altijd: redden we het nog een weekje of moeten we direct op zoek naar een alternatief? Doordat we sinds kort de bevoorrading hebben uitbesteed, vangen onze leveranciers de eerste (acute) vragen op. Dit levert ons veel tijdswinst op. De besluiten die we nemen over materialen en middelen gebeuren altijd in samenspraak met de rijdende dienst en de materialen adviescommissie, oftewel de MAC.”

Behalve met de MAC heeft de afdeling facilitair ook veel contact met de collega’s van wagenparkbeheer. “Als er bijvoorbeeld iets met de brancard is, regelt de wagenparkbeheerder in afstemming met de chef van dienst dat de auto uit dienst kan worden genomen. De afdeling facilitair zorgt dan voor een werkende brancard. En bij de aanschaf van nieuwe ambulances door wagenparkbeheer regelen wij – in nauwe afstemming met de MAC – de benodigde apparatuur. Vervolgens is het bedrijf Visser in Leeuwarden aan zet, dat zorg draagt voor het interieur en het inbouwen van de apparatuur van onze ambulances. Ik vind dit altijd een erg mooi samenspel.”

Gezamenlijk optrekken

Kim werkt ook samen met collega’s van de afdeling facilitair van de noordelijke ambulancediensten én landelijk binnen de samenwerkingsverbanden Axira en Ambulancezorg Nederland (AZN). De samenwerkingen zijn ontstaan vanuit inkoop om inkoopvoordeel te behalen. Inmiddels draait het allang niet meer om alleen het inkoopvoordeel. “We delen kennis en informatie en zoeken samen naar kansen voor innovaties op ons terrein binnen de ambulancezorg. Roadmap zero-emissie vind ik een mooi voorbeeld van een thema dat tijdens het overleg bij AZN aan bod komt”, laat Kim weten. “Met elkaar bereiden we ons voor op een duurzaam wagenpark in de toekomst en alles wat daarbij hoort. Dus ook de laadinfrastructuur voor het opladen van de elektrische voertuigen.”

Divers

“Mijn werk is echt heel divers”, concludeert Kim. “Achter de schermen bij een ambulancedienst gebeurt heel veel. Mensen denken vaak dat ik als verpleegkundige op de ambulance werk als ze horen wie mijn werkgever is”, vertelt Kim lachend. “Maar werken voor een ambulancedienst behelst veel meer dan alleen de directe zorgverlening.”