Wij staan altijd voor u klaar

Nieuwsbericht

Toch inzet Waddenhelikopter voor corona-patiënten

In het geval van acute zorg kan toch de reguliere Waddenhelikopter ingezet worden voor corona-patiënten op de Friese Waddeneilanden. Dit laat Regionale Ambulancevoorziening Fryslân (RAV Fryslân) weten.

De corona-patiënt wordt tijdens de vlucht geïsoleerd in een speciale brancardtent. Deze zogenaamde Bio-vac is in tegenstelling tot de helikopter, goed en gemakkelijk te reinigen en te desinfecteren. Naar verwachting kan de Waddenhelikopter eind deze week ingezet worden.

Standaard vervoer per boot
Standaard gaat het vervoer voor corona-patiënten van de Friese Waddeneilanden per boot. Hiervoor heeft RAV-Fryslân afspraken gemaakt met verschillende partijen. De boten beschikken over een afgezonderde ruimte. Voor de meeste patiënten is de overtocht per boot snel genoeg en bovendien is het ook nog eens patiëntvriendelijker.

Extra zekerheid
De Waddenhelikopter geeft extra zekerheid en wordt alleen voor corona-patiënten ingezet in geval van medische noodzaak of wanneer de boot niet gebruikt kan worden. De reserve Waddenhelikopter wordt op dit moment ingezet voor Intensive Care corona-patiënten tussen ziekenhuizen in Nederland.