Wij staan altijd voor u klaar

Nieuwsbericht

Ambulancehelikopter weer ingezet voor vervoer IC-patiënten

Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) hebben aangegeven dat er een hoge noodzaak is voor IC-vervoer per helikopter. Hiervoor wordt vanaf 20 april opnieuw de zogenaamde ANWB MAA Medic01 ambulancehelikopter van Regionale Ambulancevoorziening Fryslân (RAV-Fryslân) ingezet.

Nu het aantal coronapatiënten op de IC’s gestaag daalt, hervatten de ziekenhuizen voorzichtig weer de reguliere zorg. Om ervoor te zorgen dat alle ziekenhuizen hiervoor capaciteit hebben, zorgt de LCPS voor een evenredige verdeling van coronapatiënten over de Nederlandse ziekenhuizen. Overdag wordt hiervoor de ambulancehelikopter gebruikt.

Spoedtransport Friese Waddeneilanden
‘s Nachts blijft de ambulancehelikopter paraat voor patiëntenvervoer van de Friese Waddeneilanden. Overdag is voor spoedvervoer de traumahelikopter Lifeliner 4 beschikbaar. Daarnaast is de NH-90 helikopter van defensie inzetbaar. De NH-90 is gestationeerd op vliegveld De Kooy in Den Helder. Dinsdag 21 april doet de NH-90 een verkenningsronde langs de helikopter landingsplaatsen van de Friese Waddeneilanden, Medisch Centrum Leeuwarden en het Antonius Ziekenhuis.

Meerdere mogelijkheden vervoer vaste wal

  • De ambulanceteams op de eilanden zijn 7 dagen per week, 24 uur per dag aanwezig.
  • De traumahelikopters, de Lifeliner 4. (Groningen) en de Lifeliner 1. (Amsterdam), zijn beschikbaar voor de ambulanceteams voor aanvullende spoedzorg – indien noodzakelijk – op de eilanden en spoedvervoer vanaf de eilanden naar de vaste wal.
  • De NH-90 helikopter van defensie.
  • De KNRM zorgt voor vervoer van non-Covid patiënten naar de wal.
  • De bootvervoerders van de eilanden voor het vervoer van non-Covid en met name Covid-patiënten van de eilanden naar de wal.

Over RAV-Fryslân
RAV-Fryslân is als overkoepelende organisatie verantwoordelijk voor alle ambulancezorg in Friesland. De ambulancezorg wordt uitgevoerd door Kijlstra Ambulancezorg en UMCG Ambulancezorg.