Wij staan altijd voor u klaar

Nieuwsbericht

11-02-2021: Europese Dag van alarmnummer 112

11-2: Bij uitstek een mooie datum voor de Europese dag van het alarmnummer 112. De Europese Commissie heeft deze dag in het leven geroepen om mensen bewust te maken dat 112 in alle EU-lidstaten bereikbaar is voor hulp of zorg in levensbedreigende situaties. Onze ambulancezorg begint als je 112 belt.

Wanneer bel je eigenlijk 112?
Onze Kijlstra kidsreporter Silas vroeg zich af: “Wanneer bel je eigenlijk een ambulance.” Hij ging op pad en kreeg duidelijke antwoorden van ambulanceverpleegkundige Wander en verpleegkundig centralist Linda. Check onze video.

Ambulancezorg begint als je 112 belt
Als je 112 belt, omdat er met spoed een ambulance nodig is, dan krijg je een verpleegkundig centralist van de Meldkamer Ambulancezorg aan de lijn. Hij of zij stelt vragen en geeft je de eerste zorgadviezen. De centralist bepaalt of de inzet van de ambulance nodig is.

Ingrid: Verpleegkundig centralist Meldkamer Ambulancezorg Noord-Nederland 

Ambulancezorg en COVID-19
Heb je het vermoeden dat de persoon voor wie je 112 belt het coronavirus heeft? Geef dit dan door aan de verpleegkundig centralist van de meldkamer. Onze ambulancebemanning kan dan de juiste voorzorgsmaatregelen nemen, zoals het aantrekken van volledige beschermende kleding als we ter plekke gaan. Dit om onze patiënten, onszelf en onze (soms kwetsbare) dierbaren te beschermen.

Een checklist:

  • Ben jij of iemand met wie je in één huis woont positief getest op Corona? Meld het!
  • Zit je in quarantaine met je familie of huisgenoten om die reden? Geef het door!
  • Ook als jij of iemand met wie je in huis woont geringe Corona gerelateerde klachten heeft, zoals verkoudheidsklachten (loopneus, neusverkoudheid, niezen en keelpijn) en/of hoesten en/of benauwdheid en/of plotseling verlies van reuk of smaak en/of verhoging of koorts boven de 38 graden. Laat het ons weten bij de 112-melding!