“Nieuws van Kijlstra”

Nieuwsbericht

Vliegende ambulancezorg RAV Fryslân bestaat 1 jaar

Sinds een jaar heeft RAV Fryslân er een Ambulancehelikopter bij. Op 16 november 2016 heeft RAV Fryslân het stokje overgenomen van Defensie en hebben daarbij de ANWB gecontracteerd voor de uitvoering. Met deze aanwinst leveren wij de beste en snelste ambulancezorg voor patiënten op de Friese Waddeneilanden.Deze Ambulancehelikopter is een belangrijke eenheid en schakel tussen de zorgverlening op de eilanden en ziekenhuizen aan de vaste wal.
De helikopter van RAV Fryslân is in Nederland de eerste in zijn soort. Er vliegen al meerdere helikopters in Nederland, maar die brengen een Mobiel Medisch Team ter plaatse. De Ambulancehelikopter biedt ambulancezorg in de lucht aan met een daarvoor opgeleid gespecialiseerde ambulanceteam.

Landen dicht in de buurt van de patiënt
In dit eerste bestaansjaar van de Ambulancehelikopter is het personeel volop getraind en geslaagd voor een 24/7 operatie. Naast de inzetten op voorverkende landingsplaatsen is het nu ook mogelijk om HEMS te vliegen. Dat betekent letterlijk Helikopter Emergency Medical Service. Het geeft ons de mogelijkheid om bij spoedeisende omstandigheden te landen op niet vooraf verkend terrein, dus op een plek dicht in de buurt van de patiënt.

Inzet van de helikopter: een belangrijke schakel in de zorgverlening op de eilanden
De helikopter blijkt een grote toegevoegde waarde te hebben. In het eerste jaar is de helikopter al meer dan 600 keer ingezet. Dit komt omdat de helikopter 24/7- direct via de meldkamer ambulancezorg – vanaf de vliegbasis in Leeuwarden inzetbaar is. Het voordeel van deze wijze van vervoer is dat de patiënt sneller de beste zorg krijgt in het meest geschikte ziekenhuis. Regelmatig worden de inzetten geëvalueerd. Waar nodig vinden aanpassingen in afspraken en procedures plaats. De ambulancehelikopter is inmiddels een bekende verschijning op de eilanden en een belangrijke schakel in de zorgverlening waar wij samen met onze partners voor staan.