Verhaal

Lara en Anneke

“We zijn er om de laatste wens van een terminale patiënt in vervulling te laten gaan”, vertelt Lara Kerkhof-Dijkstra. “Hoe groot of hoe klein deze wens ook is, het is de wens van de patiënt en daar gaan we voor.” “Dat we iets extra’s kunnen doen voor patiënten, vind ik mooi”, vult Anneke Douma-Visser aan.

Team

Ze zijn een goed team. “We kunnen op elkaar bouwen. Daarom hebben we een jaar geleden samen gesolliciteerd op deze functie”, laat Lara opgewekt weten. Lara werkt als verpleegkundige op de spoedambulance en Anneke als ambulancechauffeur. Het werk voor de wensambulance is voor hun beide een neventaak waar ze veel voldoening uit halen. Zelf houden ze zich vooral bezig met de regelzaken om de wens mogelijk te maken. Daarbij kunnen ze altijd rekenen op hun collega’s, die zich vrijwillig inzetten tijdens de wensrit.

Bescheiden

“Als de aanvraag voor een jonge patiënt is met kleine kinderen, dan komt dat wel even binnen”, geven ze aan. “Dat wij dan mogen meewerken om een laatste wens in vervulling te laten gaan is gewoon fantastisch”, vindt Anneke. De wensen zijn meestal heel bescheiden; een laatste keer naar de voetbalclub of voor de laatste keer naar het bos. Als dat niet met eigen vervoer kan en medische zorg nodig is, dan biedt de wensambulance van Kijlstra uitkomst.

Wens staat centraal

Ze merken dat terminale patiënten er vaak al vrede mee hebben, dat ze nog maar een korte tijd te leven hebben. Lara: “We bieden ze nog een mooi moment waar ze samen met familie en naasten van kunnen genieten.” Soms werken ze samen of verwijzen ze door naar andere partijen. “De wens staat centraal”, benadrukt Anneke nogmaals. “Als wij het niet kunnen doen, dan verwijzen we ze door naar een andere organisatie.”

Mooiste beroep

Voor de wensritten stelt Kijlstra en zorgambulance beschikbaar. Dit kan ’s middags na vijf uur en in het weekend, omdat dan niet alle zorgambulances nodig zijn voor ritten voor planbare ambulancezorg. Het plannen en regelen kost tijd, maar dit doen ze met liefde en aandacht. “Patiënten en naasten zijn heel dankbaar. Dat we dit bij Kijlstra kunnen aanbieden, hoe mooi is dat? Het zit gewoon in ons om die extra zorg te bieden. Wij hebben echt het mooiste beroep dat er is!”