Wij staan altijd voor u klaar

Nieuwsbericht

Identieke spoedkoffers voor ambulancediensten Noord Nederland

De drie ambulancediensten in het Noorden: Ambulancezorg Groningen, Kijlstra Ambulancezorg en UMCG Ambulancezorg gaan vanaf april 2019 werken met eenzelfde spoedkoffer op de ambulances. Een spoedkoffer bevat de medische hulpmiddelen waarmee ambulancehulpverleners dagelijks werken. Tijdens een grootschalig incident of tijdens burenhulp kunnen de ambulancehulpverleners in het Noorden nu sneller en beter samenwerken omdat de nieuwe spoedkoffers identiek en uniform zijn ingedeeld.

Elke ambulancedienst in Nederland heeft een spoedtas of spoedkoffer met een eigen indeling. De inhoud en de opbergplaats van medische hulpmiddelen kan dus per regio verschillen. In Groningen, Friesland en Drenthe is besloten om met eenzelfde, uniform ingedeelde spoedkoffer te werken, zodat de ambulancehulpverleners uit de verschillende regio’s elkaar beter en sneller kunnen ondersteunen als zij samenwerken bij incidenten.

Dit is niet de eerste samenwerking tussen de drie ambulancediensten in Noord-Nederland. Zo wordt ook al samengewerkt binnen de Meldkamer Ambulancezorg Noord-Nederland (MkANN) en binnen de Grootschalige Geneeskundige Bijstand (GGB). De Noordelijke ambulancediensten zijn de eerste diensten in Nederland die de inhoud en de indeling van de spoedkoffers op elkaar afstemmen.  “We zijn trots op deze samenwerking. Met de nieuwe spoedkoffers kunnen we elkaar op een veiligere, efficiëntere manier assisteren. Ook vergroten wij hiermee de patiëntveiligheid”, zegt de voorzitter van de werkgroep Spoedkoffers. Deze werkgroep bestond uit ambulancehulpverleners vanuit de drie regionale ambulancediensten. Zij hebben intensief samengewerkt om dit voor elkaar te krijgen.