Wij staan altijd voor u klaar

Nieuwsbericht

Aandacht voor de achterblijvers van een patiënt

Dat familie ten tijde van de coronacrisis niet mee kan in de ambulance, zorgt voor een moeilijker afscheid. Ambulanceverpleegkundige Ekelien beaamt dit. “Het is heel vreemd om alleen de patiënt mee te nemen en dan de partner achter te laten.” Dat begrijpen we heel goed. Helaas kan dit nu niet.

Flyer met informatie
Ekelien vindt het daarom belangrijk om ook tijd te nemen voor de degene die achterblijft. “We leggen uit wat er nu met de patiënt gaat gebeuren en hoe ze weer contact kunnen hebben.” Om te zorgen dat de achterblijvers deze informatie nog eens rustig kunnen nalezen, is er een flyer gemaakt die ambulancemedewerkers kunnen achterlaten.

Ambulanceverpleegkundige Ekelien Steensma

Emotioneel
“Je merkt dat het heel emotioneel is voor zowel de patiënt als voor degene die achterblijft”, aldus Ekelien. “Dat doet wel wat met mij.” De flyer maakt het afscheid niet makkelijker. Wel zorgt het ervoor dat de achterblijvers de informatie nog een rustig kunnen nalezen, nadat ze van de eerste schrik bekomen zijn.

De flyer ‘Naar het ziekenhuis en nu?’ is gemaakt voor de drie Noordelijke Ambulancediensten. Meerijden in de ambulance is wel mogelijk voor ouders van kleine kinderen, familie van terminaal zieke patiënten en een begeleider van een cliënt.